(益脾 止 咳)5.39.217.77:88987 D4 K, c0 r) y, G, }& P/ I
5.39.217.77:88985 \: C: w4 H) ~, I o3 P9 M
tvb now,tvbnow,bttvb7 h6 C: y# G6 J" W6 F
滋 補心 肺 , 止 咳 , 幫 助 消 化 。
: Y6 i& Z; F) g' u5 }! `紅 棗是 重 要 中 藥 , 有 益 血 壯 神 , 健 脾 養 胃 , 潤 心 肺 , 止 咳 , 補 五 臟 , 治 虛 損 功 能 。
( m/ B3 A | u7 g* itvb now,tvbnow,bttvb芋 頭 有 真 芋 , 紫 芋 , 青 芋 , 白 芋 , 連 禪 芋 , 野 芋 六 種 。 野 芋 有 毒 不 可 食 。 淮 山 功 能 補肺 止 咳 , 補 腎 , 益 脾 胃 , 助 消 化 , 止 泄 瀉 。tvb now,tvbnow,bttvb! R% x! d) E8 Z3 b
材料: 淮 山 1 兩 * 芋頭 1 片 * 紅 棗 1 8 粒 * 冰 糖 適 量 * 水 適 量5.39.217.77:88983 D" u. A% Z7 ~7 J! w: ?
做法:
# t5 K D4 V7 U8 P0 ntvb now,tvbnow,bttvb- 淮 山 洗 淨 , 切 小 片 。
- 芋 頭 洗 淨 。 去 皮 , 切 厚 件 。
- 芋 頭 用 水 蒸 3 0 分 鐘 。 至 芋 頭 軟 , 切 粒 。
- 煲 中 注 入 適 量 清 水 , 煲 滾 , 落 淮 山 , 紅 棗 。用 中 火 煲 1 小 時 。
- 最 後 落 冰 糖 和 芋 頭 , 煮 3 分 鐘 即 成 。
|