返回列表 回復 發帖
呢集完全係向《相逢何必曾相識》致敬,亦係對蔣志光致敬。
* i# M& z( [( G# X& O/ o今集之後,蔣志光考慮出番嚟唱歌啦。
9 z8 ?2 {1 A1 K) J( p. ]* X, tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。《相逢何必曾燒衣》笑到眼淚標。
' [( Z8 p4 Q. W4 C...5.39.217.77:8898" z& S: B) R+ i, z- }, y& D
leekwoklam 發表於 2014-11-6 01:41 PM [/quote]
( Q, C# A/ _. _* Y: T, ^呢集真係勁爆笑。除咗呢首《相逢何必曾相識》也都想起一首同羅大佐合唱嘅《皇后大道東》。二十幾年前就唱出而家香港景像
. |$ n4 C# [- P$ g: c4 L6 l) H# {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ `1 s( c! y. a5 n9 {; X
tvb now,tvbnow,bttvb/ n. d' z3 c- s! i' u9 M9 Q
呢集完全係向《相逢何必曾相識》致敬,亦係對蔣志光致敬。
% S) s6 |2 w' L7 i; j今集之後,蔣志光考慮出番嚟唱歌啦。《相逢何必曾燒衣》笑到眼淚標。
8 L6 R: T5 j8 U3 x
# F6 A% B. w$ l5 b9 s公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-11-6 01:41 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) K) P+ K/ J- N' P

+ y9 ~; [: Y- Z/ f* e相逢何必曾燒衣》 (我加多段自創....)TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ k7 r5 N9 n9 C8 ^, Y

8 o4 N1 z+ v0 A* G" ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我嚇你 其實你都想嚇我
, Q  x6 x! {8 p. S3 q問此刻世上 一早嚇死有幾個 5.39.217.77:8898  P5 Q; d0 ], y
親戚親友好頭痕 tvb now,tvbnow,bttvb6 f1 O% Z% c6 c% R2 Y& k' G
琴日過世今日要出殯
  ]9 D. i3 p+ g8 [) z! D  F5.39.217.77:8898
好想我唱歌....慰問公仔箱論壇- Q; a( E' R+ W# u
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* k& A* `3 I4 G& s1 N

' D& \- V* Z4 x6 B6 I* V公仔箱論壇你嚇我 其實我都好怕你5.39.217.77:88984 l( `4 r& p! A' g
問此刻世上 痴筋傻佬有幾個
" E+ C' r  K6 N, L$ D總之乜嘢都要彈
* D) i, w' h/ A& D+ x& T永遠無話好睇讚兩句2 C4 S  K9 R. i" N. |% o! Y: g
只想鬧得......隨便--
公仔箱論壇; O% T5 e& K% n; L* X9 S
9 V$ m) x" a6 D$ A0 q3 u/ d

. n: N- J3 X  B! R6 W# l8 t相逢何必曾燒衣
0 J# k  Z# i' \: }4 G! ]+ @在這一息間相遇奈河橋
* I0 [- p$ n. k, M你請不必知道我是誰 4 S8 V. {$ T" S$ l% Q6 K
無謂勁勁勁勁勁勁
8 D# m- ~$ W6 F" F6 \% J; fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。勁勁勁勁勁勁
$ o! ]* E! |! b9 v/ H5 i* t: ?tvb now,tvbnow,bttvb勁勁勁勁勁勁勁勁灑淚兒

& g9 a: w' d8 X( a1 G7 sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

2 ^. {9 A3 j3 Z. X留低你,只因你確實恐怖,
" b: @6 J& W' \% p公仔箱論壇也許一天火化你後,准許我走甩一次,5.39.217.77:8898" H4 S7 N8 o7 q2 d) w7 l
請把今晚的見面,留待你變一絲青煙,消失唔好再現.......
.公仔箱論壇2 E# V7 v/ b$ N  ], e9 x+ a

. o& S, ?7 ]/ U% x8 Q& o! N5.39.217.77:88987 z" C' \3 {* P. Y! ]3 g4 Z: n
我睇蔣志光見好就應該收,再出碟或唱歌,新一代的歌迷未必接受
☆★☆睇劇同步討論樂趣多,齊齊追劇回覆笑呵呵→☆★☆
133# leekwoklam
) T4 j" k$ B6 Vtvb now,tvbnow,bttvb我係果個年代0既人,由蔣志光響寶麗金出等一隻碟,公仔箱論壇" d% z4 ]8 C$ r8 W) i9 ^! Y
唱拯救行動同我也不想說謊我已欣賞佢,雖然未算係佢歌迷,
% B; _7 G4 r6 R2 H6 @但好似佢0甘同林子祥一樣可以唱多一粒音0既歌手,
% \. G9 @; ]2 c' k, a5.39.217.77:8898唔好講依家,就算當年都無0羊歌手可以,
; {1 d5 i0 l- o; xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。其實佢唔唱歌真係幾浪費,如果佢際遇好D,
6 h  L0 F& M, K$ H% o$ Ctvb now,tvbnow,bttvb成就應唔會好似依家0甘,不過娛樂圈就係0甘,5.39.217.77:8898, a5 j4 k* E$ Y% B! z
但呢集響0甘多年後再次聽倒佢同韋綺珊再唱相逢何必曾相識,tvb now,tvbnow,bttvb4 {- @8 {% Y/ v; H/ k
真係好感動
其實,對陳永業嘅認識係始於佢做港台DJ,嗰陣小弟仲係中學生,但己經好鍾意佢嗰把磁性聲音,佢播嗰啲懷舊金曲又好聽,我對啲老歌及前輩歌星嘅認識,好多都係來自佢嘅節目架咋,加上陳永業對啲樂壇前輩不單非常熟識, ...
2 q. r2 W6 y2 z! b. O) x3 t1 ]leekwoklam 發表於 2014-11-6 12:55 PM
8 H+ O, \. I! @- i

# l9 t0 q2 [. j4 KTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。完全唔知呢個係乜人... 可能我無聽收音機喇... 你地估下到最後.. 會唔會高音tune番正佢把聲吖喇??
一次過聽蔣志光同韋綺姍、王菀之《唱真的漢子》、《城市儷人》、《相逢何必曾相識》,超級好感動。
% K4 i5 Q1 R, A# @+ N8 |3 D9 y, G! xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' L% u. Q: ?; h" k( Y" h( R好巧妙成就三人(實則二人)同台合唱,我番睇咗一次。
/ p8 p; t$ A  ]" c* ?  ?4 r9 d. C# }7 L/ d
不過大文細佬同較後生嘅網友唔知有冇咁大共鳴呢?5.39.217.77:8898; r/ T; J1 ^9 ?2 a+ t

& m& g0 J5 B: k2975595
8 N% ^4 L+ S$ }- L& M5 h3 \9 q' Ctvb now,tvbnow,bttvb ...tvb now,tvbnow,bttvb( V$ `! I) g! r& @8 s+ s$ j1 d
leekwoklam 發表於 2014-11-6 01:24 PM
* u% q! }2 `3 u, Y2 X# @3 C0 @公仔箱論壇
$ i9 L! j& M- {9 T講真就係因為睇完呢集.... 即刻上youtube睇呢個mv... melody都ok呀.. 但舊咗少少.. 啲歌詞比較直接唔似依家啲新歌咁.. 講咗一大輪要人自己會意... 都未必真係捉到真嘅意思.. 咁比較法.. 我鍾意以前啲墳詞人嘅作風多啲...  
" e( ^$ v. t- k7 h
  s: t1 H5 o# ~- I  u; ^tvb now,tvbnow,bttvb講到歌唱比賽完之後.. 高音反殯儀館返工呢段.. 真係全屋笑聲呀... 殯儀館開生日party
呢集完全係向《相逢何必曾相識》致敬,亦係對蔣志光致敬。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 O" M) x8 f( B* b- F0 L6 Z, r' K
今集之後,蔣志光考慮出番嚟唱歌啦。公仔箱論壇3 z& ^% H0 Q; Z, n% J
《相逢何必曾燒衣》笑到眼淚標。
; @" g) B: @% ^+ w2 b; F5.39.217.77:8898...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  U+ p" F  N1 ^. S, |( }3 h. p
leekwoklam 發表於 2014-11-6 01:41 PM http://www.tvboxnow.com/images/common/ ...tvb now,tvbnow,bttvb- Q# B% [. {7 ^5 z9 ^
mnb1123 發表於 2014-11-6 03:21 PM
6 R7 c: e8 n+ M+ QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb  `' V. {& T- `) R( Z3 [2 k1 O; S0 ?
《皇后大道東》嘅美好歲月一下子又返晒嚟,好感觸呀。
tvb now,tvbnow,bttvb. G) J% f. [9 ~, I9 x! x# r

. l/ F* V) i0 uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。完全唔知呢個係乜人... 可能我無聽收音機喇... 你地估下到最後.. 會唔會高音tune番正佢把聲吖喇?? 9 ?' [$ z9 }$ c1 |
大文細佬 發表於 2014-11-7 02:00 AM
公仔箱論壇2 M$ g: f3 y( T2 d' y+ A/ }

8 H, x; @1 P# i7 |9 PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。陳永業做港台DJ嘅時間唔算好長,離開電台之後就做配音,係入咗TVB先活躍啲幕前之嘛。0 ~  q$ E/ U* ]; k) K( z
公仔箱論壇6 i; O3 q: e7 t! H% Z) C
Tune番把聲呀?啊,編劇真係有可能再玩佢把聲,係我一定會玩,又或者係玩佢以前比人笑嗰啲金句。
tvb now,tvbnow,bttvb1 T; Z9 Z6 M/ K3 D# q

! l8 L4 }" O: }% H講真就係因為睇完呢集.... 即刻上youtube睇呢個mv... melody都ok呀.. 但舊咗少少.. 啲歌詞比較直接唔似依家啲新歌咁.. 講咗一大輪要人自己會意... 都未必真係捉到真嘅意思.. 咁比較法.. 我鍾意以前啲墳詞人嘅作風 ...
1 a7 ?% `2 G2 E5 N( a0 [( V3 _tvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-11-7 02:11 AM
5.39.217.77:8898( Y4 O6 B+ T2 x

# C- Q4 c! P9 g( T1 h公仔箱論壇係呀,呢一集呢一幕已成經典,我會永久保存。
7 |! r2 y1 J7 \7 i2 k( G% Ctvb now,tvbnow,bttvb
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
133# leekwoklam 8 z( U) i8 S) }5 i8 \5 W
我係果個年代0既人,由蔣志光響寶麗金出等一隻碟,
# A. U5 m& \# i3 ?3 s( n# t+ _1 @( b( ?唱拯救行動同我也不想說謊我已欣賞佢,雖然未算係佢歌迷,
5 c, K, T4 s; k" \0 _9 d但好似佢0甘同林子祥一樣可以唱多一粒音0既歌手,
9 g! F3 q0 j. y7 c/ vtvb now,tvbnow,bttvb唔好講依家,就算當年都無0羊歌手可以,5.39.217.77:8898$ o% I4 D7 z5 r6 @
...tvb now,tvbnow,bttvb; O# z+ T: a; b; r: j
Keroro712 發表於 2014-11-7 12:42 AM
) g0 _/ s- z4 A1 G3 z

( ^2 G# L* x" i( H  tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ \+ o& O+ }5 w0 T
原來都係知音。5.39.217.77:88983 @9 K* a" a! I( \
啲歌詞好有心思,大家上Youtube重溫。
4 m7 R, x; ~! B4 a8 M, p$ {
, ~( R9 o/ E: C4 P: h) ?. ]% {tvb now,tvbnow,bttvb《相逢何必曾燒衣》 (我加多段自創....)
6 p% B" o0 [! B' V6 R公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb2 f$ W, F  ?3 f  _' S
我嚇你 其實你都想嚇我 - K6 `' N( U( _
問此刻世上 一早嚇死有幾個 tvb now,tvbnow,bttvb6 x$ Z% v6 _* [, \1 ~* O+ I
親戚親友好頭痕
) ~2 I" T# W( J* g+ W琴日過世今日要出殯
# Y1 B. T" l* Q$ d1 X4 A好想我唱歌....慰問TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; ]: u3 Q$ D% m
5.39.217.77:8898' H5 u9 y, v: S/ e  _  s
( L3 N$ [' z* h8 J, R# D3 o; p
你嚇我 其實我都好怕你TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 b5 b; r- X4 H: A2 ]
問此刻世上 痴筋傻 ...
" Q$ f: I. s& ^( D# ttvb now,tvbnow,bttvb金田Sam 發表於 2014-11-6 08:39 PM
! A( \! Q# C" L$ T/ O- N

" Q  Y' c" S3 Y6 o) K' vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。蔣志光一定會見好即收,要出番嚟唱佢一早就出Lu。
! q6 I. x) j7 o5.39.217.77:8898以我所知,監制同編劇都用咗好多誠意,先說服到佢喺幕前唱番《相逢何必曾相識》咋。
睇左好几集,配角好睇啊。
+ Y9 t3 a/ I, b) U7 r5 b8 T$ q

( g6 Z  K  `) B9 H3 [" l公仔箱論壇陳永業做港台DJ嘅時間唔算好長,離開電台之後就做配音,係入咗TVB先活躍啲幕前之嘛。
2 c% c" p' Q- c, ]+ b1 x. g5.39.217.77:8898
& C( u! O; i5 J9 J2 T" g5 Mtvb now,tvbnow,bttvbTune番把聲呀?啊,編劇真係有可能再玩佢把聲,係我一定會玩,又或者係玩佢以前比人笑嗰啲金句。 ...
* l# u4 b& n9 l! _5 bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-11-7 11:58 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& ~5 I6 Z/ `4 h
公仔箱論壇) T! r1 ~$ D4 _4 R9 r0 K/ {$ r. b
佢响套劇唱歌五音不全架嘛.. 我諗高音會tune番啱佢把聲.. 最後真係做咗歌星萬人迷
5.39.217.77:8898  |) u6 L( r0 [* x) P3 T' J

/ u3 W% g, Q; l( q1 M7 x4 u5.39.217.77:8898佢响套劇唱歌五音不全架嘛.. 我諗高音會tune番啱佢把聲.. 最後真係做咗歌星萬人迷
/ v" R0 E* D' ^0 C8 H3 j大文細佬 發表於 2014-11-8 02:15 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, |- }9 y% C( C+ `0 s, p  z& I

& P$ c1 P& V0 \; K公仔箱論壇所以咪肯定編劇會再玩佢把聲囉,我又估再玩佢句金句:「嘩,我今日真係學到好多嘢!」。
- q+ o- p% S: X. z5 HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb9 e- l6 ^( I$ A* G& l. Z. B
玩戲謔越玩越過癮:
  I; ?3 G, d; j  C& L4 ^- E- @
7 c7 b5 V$ M+ m# A- t) \% l《愛我整榴槤》,短短哋戲中有戲,《
Take My Breath Away》又夾得好(應該仲係小寶唱番),good。
3 }1 t2 X9 _8 T: i; }( H& ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
: d$ j- _* g$ }' D4 V9 z# S5 MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# T4 F; N2 k3 s" H6 N

7 M* E5 s# d# p' y. G( w公仔箱論壇
啊,乜芭芭拉原來有個智障嘅妹妹嘅...公仔箱論壇- E& Q8 R0 K( G/ A6 y
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) b$ ?- D6 M& l
都好,令個角色唔駛一味搞笑。