標題: [中式食譜] 炸雞軟骨 [打印本頁]

作者: iceorange    時間: 2007-3-21 12:26 AM     標題: 炸雞軟骨

材料: (4 人份量)
' D8 B9 D3 U' f9 ?  雞軟骨   400克 5.39.217.77:8898- `5 `% x3 c+ a8 Q& d! P9 F
檸檬汁   適量
' D% q# _7 V# g' ]tvb now,tvbnow,bttvb油   適量 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ D3 M" m" ~" D. e
  5.39.217.77:8898! Y* A# |& W: u9 V
調味料:公仔箱論壇, J2 W( O) o# u' D* f: B: H' o
  醬油    1湯匙
$ @8 L( T% ~2 W7 ?' q: {7 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。雞粉    1/4茶匙
2 W; B* f  Y- ]; T- c0 a0 Y+ W5.39.217.77:8898黑胡椒碎    適量 tvb now,tvbnow,bttvb0 E2 S  n6 D5 ]" G& s% w7 o

- P; V6 ?6 w4 z& Q做法: 2 W, Y& w. |3 ]9 s
  1. 先把雞軟骨解凍,抹乾,以調味料拌勻,備用。
/ A3 G$ H& ^4 m0 P) Ctvb now,tvbnow,bttvb2. 燒滾油,下雞軟骨以慢火炸約3分鐘,盛起,瀝油,上碟,下檸檬汁拌勻,即成。 ! I* C3 I# s( \9 N, z
  9 j2 d# |% v) _  ]
小貼士:
3 \4 G/ c$ h% ?. |" ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  此菜式可改為將已調味之雞軟骨放入焗爐內,以160℃烤約15分鐘,能達致相同的效果。
作者: MagicAndy    時間: 2007-3-21 08:16 AM

我最鐘意呢個送酒小食,不過如果再加一d炸脆左ge白飯魚就更好食。
作者: carmen_girl    時間: 2007-3-31 03:32 AM

邊度有鶏軟骨賣阿 我都想整啊
作者: arming    時間: 2007-3-31 04:52 AM

原帖由 carmen_girl 於 2007-3-31 03:32 AM 發表。 3 F" \9 w+ M1 Z5 B& j! G% A
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* t" ]" g" c; @" c6 S* G

. O3 ?4 v, V, U  ], q" Ytvb now,tvbnow,bttvb我係佳寶度買過,不過我唔係炸,我係齋放落wok炒,因為會出好多油架。
4 j# [9 q6 K( [8 `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。小貼士:雞粉改做准鹽,同埋解凍個時用溫水解凍咁會比自然解凍無咁‘聲’架
作者: MagicAndy    時間: 2007-3-31 07:46 AM

原帖由 carmen_girl 於 2007-3-31 03:32 發表。 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 E8 b) M+ i8 N5 Y' f
2 P( y* p9 y% _$ P0 o+ X. e/ _' Z
公仔箱論壇7 p5 G% d0 B$ @

7 D: U& A8 p' D$ K; \# C5.39.217.77:8898呢個就係我話果個 丁香魚腰果雞軟骨係大排檔食$48 :-"  香港就易搵外國就難搵d啦
( ?3 Q6 I5 s2 k  Dtvb now,tvbnow,bttvb

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) Powered by Discuz! 7.0.0