材料公仔箱論壇# G1 j/ u$ [* @, q 蕃 茄 2 個5.39.217.77:8898- w* Z$ k, G5 x4 y. l 實 豆 腐 1 件公仔箱論壇0 W; c- I, `0 i( o: }/ L0 N7 `2 { 瘦 肉 4 兩tvb now,tvbnow,bttvb9 M A6 J" X' w1 K1 c 薑 1 片 調味份量 tvb now,tvbnow,bttvb' M3 Q/ R; R) D% b 1 . 生 粉 1 / 2 茶 匙 生 抽 1 茶 匙6 R5 w4 J% T; u1 a& T) _& H 糖 1 / 2 茶 匙& X8 u9 y! x) I 胡 椒 粉 少 許 2 . 茄 醬 1 湯 匙 沙 糖 1 湯 生 抽 1 湯 匙9 |) ^# w: E7 b+ i- P* Z 酒 1 茶 匙tvb now,tvbnow,bttvb6 q6 K4 k/ K, E" u1 b5 O/ L) j 鹽 1 / 2 茶 匙 水 2 / 3 杯 - d1 a. I5 o- ]. S$ q' [) f6 d 7 B# o1 q5 q) n- K9 f f N# j, y- ` 做法 蕃 茄 洗 淨 , 去 蒂 及 切 粒 。 豆 腐 略 洗 抹 乾 , 切 粒 。 5.39.217.77:88988 a2 v! G3 Z' x! P- w 瘦 肉 切 粒 , 用 調 味 料 1 . 醃 2 0 分 鐘 。 公仔箱論壇$ v/ }# b6 i8 y* m% o3 F( f 燒 熱 油 , 加 豬 肉 炒 透 , 加 番 茄 、 豆 腐 , 大 火 炒 勻 , 下 調 味 料 , 煮 滾 , 再 以 粟 粉 水 埋 獻 即 成 。 |
歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) | Powered by Discuz! 7.0.0 |