標題: 偉大嘅廣州方言, 一啲好搞笑嘅名字 [打印本頁]

作者: ericsuen1    時間: 2009-5-11 11:56 PM     標題: 偉大嘅廣州方言, 一啲好搞笑嘅名字

有一次因工作關係, 同人交換卡片, 佢遞片畀我時好奇怪,耷低曬個頭……我一望張卡片,忍唔住“哈”一聲笑咗出嚟——因爲佢叫做“蘇育宣(So肉酸)”,我諗佢喺由細到大都喺畀人笑個名, 所以有曬準備耷低定個頭,諗落都有點唔好意思……
(So Sorry)^_^

我以前睇開個女醫生,叫做“高婉儀”。都幾頂癮啊!唔通喺專做男性泌尿科?!

仲有啊,以前仲喺讀書個時,我有個師弟個名叫“杜雷”。都唔知佢個老豆系咪成日用杜雷C,用到上曬癮!真喺大整蠱!

其實有啲英文名都幾抵死架:
Michael Tso = 咪鳩嘈   Peter Wong = 皮蛋黃   Joesph Lo = 早泄佬
Simon Lo = 曬命佬 Ben Chow = 賓周 Billy Choi Lun-Cheung = 畀你吹lun脹

當去到酒樓輪位登記時,D小姐一般都會問你貴姓呀、幾多位。有位盧先生同埋佢兩位朋友去飲茶,去到茶樓,由於太多人,只好輪位。當小姐用個mic叫佢個number時,就變成:“姓盧,3位……”呢間乜Q酒樓嚟架?專玩SM架?

又有次喺商場,有個男人唔見咗個仔,於是就去揾security,諗住叫佢幫手喺商場廣播,話佢老豆喺門口道等緊佢……廣播內容如下:“徐家權小朋友,你爸爸徐定富喺門口等緊你……”(呢個太經典嘞,相信有唔少friend都應該睇過或者聽過)

聽過一個叫李素寶,嫁咗畀個姓“簫”嘅,咁即喺……

星爺經典中慨經典——《唐伯虎點秋香》,裏面有個片斷系咁慨:唐伯虎問佢阿媽朱茜:“江湖排名第一系邊個呢?”朱茜答佢:“就系小李飛刀佢老母,但可惜佢已經過咗身!”唐伯虎於是話:“哦,原來系小李老媽飛刀。”(其實朱茜個名,個人認爲都好抵死。)

講起星爺,佢嘅電影裏面真系出現過好多經典嘅名字,例如《整蠱專家》中嘅古晶(英文名叫Jing Koo)、《鹿鼎記》裏面有間客棧嘅名叫做“有間客棧”、《國產淩淩漆》嘅文西,等等。不過個人認爲最經典嘅應該系《新精武門》同埋《漫畫威龍》中嘅“劉晶”!

以下喺一D曾經聽過嘅好好笑嘅名:
付雨(付宇)、劉錦、洪梅貴,羅有大,吳昭德,吳美麗,吳成材,莫思科,林花,麥生仁,吳廣德,畢可宜,周蕙娟,鍾樂海,廖植彪,柯蘭仕,施笙紫、殷鑄……當中我覺得最好笑嘅系“史塔蓋”同埋“劉比蒂”。關於後者,大家仲記唔記得無記播過嘅《棟篤神探》啊?劇中子華扮演棟篤神探“莫作棟”,而佢娘親嘅名字,就系“劉比蒂”。

廣州有個地方,叫做“鍾落潭”;香港亦都有個地方,叫做“鴨寮街”。

有個女仔,名叫黃嘉嵐(變綠?!)

有兩父子,阿爸叫李傑,個仔叫李仲傑……

有三兄妹:遊詠富、遊詠依、遊詠慈……遊世伯呀,乜你咁大整蠱啊!

上次去臺灣旅行,當到某銀行“暢”台幣時,睇一睇櫃面個名牌,發現個服務員叫做“吳曉鬱”……結果一行六人冇個忍得到笑。

我以前個班主任叫“吳樹喜”。唔識得豎起,咁未即喺話陽痿?

我識得個老師叫“周有松”!真喺好好笑!

有冇聽過人叫“陸浩昌”同 “伍浩昌”啊?超經典啊:“陸浩昌先生,請即到5號窗;伍浩昌先生,請即到6號窗!”

以前某科有兩個副科長,一個姓徐,一個姓丘,兩個都喺死對頭。咁梗系啦,一個除褲,一個丘褲喔~~~~~~

其實聯婚都幾好笑架。例如:賴廖聯婚,賴史聯婚,柯史聯婚,等等等等。

而日文名都可以好好笑。例如:吉川春代子,吉川富郎,條野吉村富,菊行條野,金其良美,卜野太郎,正野一健,夕晴高貴,武淺靜,川口督史,邊渡友次子,小卷次子,谷川富郎,友舞久菜,佑友伸紀,明日佑秋水,原本琴日香,池早香,池佐島野香,淮山杞子,真琴二秀,野秀瑩景,櫻名神武,森山野仁,山上耕田,山下種豎,龍夫武耕田,秀田武仁耕。

我有個初中同學仲搞啊!佢叫“謝津業”,喺高一軍訓嗰陣畀個軍佬用國語大聲點名。結果變咗做“射精液”。我哋笑到趴曬響度。最後連個軍佬都忍唔住笑。由於響初中我哋學校用廣州話教學,所以3年都唔知佢有個啖嘅花名。

賴史洛夫李米以維奇,呢個系一個俄羅斯名嘅中文譯音

我仲識得個師兄叫黎越荊~~~~~~

一對夫婦,生有一子名叫笨。一日,阿笨突然離家出走。於是夫婦二人即刻到差館報案。警員問夫:“你叫咩名?”夫答:“李廣仙。”警員有D生氣,於是又問婦:“咁你又叫咩名啊?”婦答:“吳港住。”警員大怒,話:“噉你哋究竟嚟做乜啊?”夫婦大聲齊答:“揾李笨。”(呢個gag我諗好多friend都會聽過,因爲實在太經典嘞)

我有個friend叫馬熙帆啊!搞到個個見親佢都話麻X煩。哎!改個啖嘅名真系嘛X煩咯!

我識得有兩姐妹,叫周慧琴(周圍擒)同周慧娟(周圍“娟”),睇嚟佢兩個都幾調皮喎。(前果幾日睇翻出舊片,叫做《92黑玫瑰對黑玫瑰》,毛舜君扮演嘅絕色叫做周維娟,哢哢。)好似仲有“周慧藤”,哢哢。

南方台有位藝員叫“劉汗”,呵呵,唔知大家仲有無印象呢?珠江經濟台以前有個王牌節目叫做《一些事一些情》,其中一個主持系Hugo。有人話佢似劉汗。Hugo唔系咁高興,佢話:我似劉汗?乜我似劉汗咩?!我邊度似劉汗啊?乜我流好多汗咩?

一日,有個姓焦嘅男生去睇病,個醫生系北方人。佢同個病人講:“你得了性病,以後不要和家人同房了。”男生唔知同房系咩意思,於是問醫生:“我家裏房子緊,不同房睡哪里?”醫生解釋話:“就是不能性交了。”男生再問:“醫生,我爺爺姓焦,我父親姓焦,爲什麽不讓我姓焦呢?你這個醫生太過分了。”

識得個friend,叫做曾嗥琪,成日都覺得好好笑,因爲佢個名嘅音系“真好奇”,哢哢。有個同學叫做包洪青,成日都諗成系星爺《白麵包青天》裏面嘅包龍星,呵呵。
作者: Raymond92    時間: 2009-5-12 07:11 AM

笑死我啦``
作者: crop    時間: 2009-5-12 11:40 PM

特别日文名嗰段真係笑到我差啲喐唔到添
作者: weeew    時間: 2009-5-14 05:32 PM

超级搞笑~!
作者: e150101    時間: 2009-5-14 06:54 PM

so long..... but funny.  thanks.
作者: blackson    時間: 2009-5-16 12:37 AM

十分的强大啊!!!!!!!!!!!
作者: coralbb    時間: 2009-5-16 05:45 AM

体紧 blue code个阵
我话: 山下智久好型阿
妈妈: 只狗好型?
山下智久 = 山下只狗?  
无言。。。。。。。
作者: Cool-man    時間: 2009-7-16 10:33 AM

thank you very much .
作者: 999chai    時間: 2009-7-30 09:38 PM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) Powered by Discuz! 7.0.0