標題: [笑话]半桶水的广东话 [打印本頁]

作者: TNH86    時間: 2008-10-15 12:51 PM     標題: [笑话]半桶水的广东话

正宗潮州菜…
> 客人:"伙計, 有咩好介紹呀?!"
> 伙計:〝食老鼠拼盤啦,有老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳,但冇老鼠鵝〞(滷水拼盤 )
>
> 無牌熟食…
> 小販:"好拎而蛋、牛演、支肉演呀〞(好靚魚蛋、牛丸、豬肉丸)
>
> 深圳麥當勞…
> 港客:〝唔該一個豬柳漢堡。"
> 店員:〝要蛋呀。〞
> 港客:〝唔要蛋喇唔該!〞
> 店員好勞氣:〝你要蛋喎!〞
> 港客開始?憎:〝我唔要蛋喇,我淨係要豬柳漢堡咋!〞
> 店員更加勞氣:〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀……〞(要等十分鐘)
>
> 入境處…
> 遊客:"要睇新款證定畜牲證呀?" (身份證定出生證?)
>
> 巴士站…
> 遊客:〝Sen山唔該,請問你有冇生痔瘡呀?(有冇散紙唱)
>
> 街道上…
> 遊客 : [請問侏儒村係邊?] (G2000)
>
> 服裝店…
> 遊客問:"條褲有冇隊架?"
> 然後摸下條褲:"噢!冇隊o架?!咁唔要囉。" (冇袋)
>
> 數碼通…
> 遊客 : [呢個管睇到雷電嗎? ]
> 售貨員 : [唔會, 好安全架…]
> 遊客 : [無雷電顯示功能嗎?!] (來電顯示)
> 售貨員 :[手機唔駛用避雷針的~]
> 遊客 :[咁我部手機可唔可以出煙先? ] (trade in)
>
> 豐澤電器…
> A遊客:〝請問呢部電視機有冇電視框呀?〞(Discount)
> 售貨員:〝當然有啦。〞
> A遊客:〝咁電視框幾多錢呀?"
> 售貨員:"唔好意思要成架買,冇得要個電視框架〞
> B遊客:"請問忍忍支係ben? 另外呢度有冇死守間?〞﹝影印機、洗手間﹞
>
>
>
>
> 某桑拿入面…
> 骨妹 :[Sen山, 你蝕唔蝕飯?] (先生你食唔食飯)
> 男客人:[??.......]
> 骨妹 :[sen山, 射個精嗎?] (先生, 寫個drink嗎?)
> 男客人:[err.......] (面都紅哂)
> 骨妹 :[ sen山, 要唔要做雀仔按摩呀?按完仲可以除…] (腳低按摩……鎚……)
>
>
> 髮型屋…
> 髮型師:[小姐想點剪呀?]
> 小姐:[師父,同我剪得多神似D !]
> 髮型師:[己經好神似嫁喇喎?!]
> 小姐:[唔係神似,係要有神似! !] (要有層次)
> 髮型師:[小姐想做D咩顏色呀?]
> 小姐:[我想做好似森林咁0既色! ] (深藍色)
> 髮型師:[森林?? ]
> 小姐:[係呀~~]
> 髮型師:[小姐吹頭喇,想點吹呀?]
> 小姐:[同我推返個言得啦! !] (吹返個形)

作者: chea76    時間: 2008-10-15 06:28 PM

not bad... thank for sharing.
作者: starleo    時間: 2008-10-15 06:34 PM

幾好笑下。。
多謝分享喇。。。
作者: the_dic    時間: 2008-10-15 06:54 PM

老鼠拼盤

呢個good~~
作者: chloe66    時間: 2008-10-15 07:45 PM

好耐之前已經睇過, thank you!
作者: banaan    時間: 2008-10-15 09:22 PM

多謝分享
作者: lsyoke    時間: 2008-10-15 11:10 PM

O(∩_∩)O哈哈~好搞笑
作者: yiniko    時間: 2008-10-19 05:29 PM

好好笑呀~~
作者: luan1983    時間: 2008-10-19 05:45 PM

讲多阻就有水准啦。
作者: 50860638    時間: 2012-2-3 09:36 PM

好好笑~
作者: shiroikoala    時間: 2012-2-3 10:47 PM

嘩! 笑死我啦!!!  我之前淨係聽過“豬柳漢堡”果個咋!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) Powered by Discuz! 7.0.0