標題: [討論] 再论C朗离队对曼联嘅连锁反应 [打印本頁]

作者: brightcjy    時間: 2008-8-6 08:40 AM     標題: 再论C朗离队对曼联嘅连锁反应

擒晚,将呢排对曼联嘅忧虑一次过讲嗮出嚟,冇谂到得到咁多人回应,我系呢度再讲一下我对C朗嘅睇法。
    我一开始之所以会咁嘅谂法,并非系空穴来风。各位如果系曼联Fans应该仲记得2002年,当时同样系身著曼联7号嘅碧咸离队,至于后嚟对曼联嘅轰动,大家都有眼见啦,系此后嘅曼联就一撅不振,曼联呢队昔日嘅皇者就足足有3年冇染指过联赛锦标啦。
    当时碧咸嘅地位可能仲唔及目前基斯迪亚奴,况且碧咸当时已经28岁啦,但佢对曼联嘅效应都如此,更何况系宜家目前状态如日当中嘅基斯迪亚奴。
有朋友回应话,C朗下季状态未必会咁好,再加上下季其他球队会对佢看护有嘉。如果真系咁就太好啦,其他球队将自己大部分兵力都放到咗一个咁嘅人身上,咁冇论曼联系进攻定系防守都会游刃有余,要轻松取得胜利都唔系难事。反过嚟讲,    当年碧咸离队后,其他球队同曼联打,由于冇咗碧咸系右路嘅强大火力,佢哋对曼联发动进攻都肆无忌惮,呢个亦系曼联之所以连续3季都冇好成绩嘅根源所在。咁宜家呢种情况套番系基斯迪亚奴身上就再合适不过啦,佢状态好嗰时作用不言而喻啦。仲使佢冇状态,上咗场其他球队都会有所顾忌,进攻就唔会倾巢而出,咁样对曼联同样冇损失。
直到近2年,曼联揾到咗新7号碧咸嘅接班人先重振雄风。点知啱啱稳住咗镇脚,宜家又搞单咁嘅嘢出嚟,你话唔闭翳就假啦。有朋友也讲当年都有简东拿、坚尼等人离队,简东拿离队有坚尼顶上,到坚尼离队佢早就唔系曼联核心啦,同目前基斯迪亚奴离队嘅情况根本不可同日而语。
    事实仲系事实,曼联老细格沙如果最后真系接受咗6500磅嘅报价,咁喺嚟梗嘅新赛季曼联就会系惊涛骇浪中渡过。或者系因为当年碧咸离队嘅阴影我仲一直历历在目啦,我可能对此事睇得太悲观啦。目前,助教基椰斯已经走咗,如果连C朗都走埋对曼联产生嘅后果真系要睇过先知啦。老实讲6500万磅确实系个好价钱,但就快开季啦,短时间之内6500万磅真系有钱冇订使。我就觉得3800万磅买贝比托夫就认真唔值啦。
    咁就最后希望C朗如真系离队唔好对曼联影响咁大啦,如果真系有可能尽量留多佢一年,等曼联有所适应先畀佢走啦,起码系呢一年时间内曼联可以揾到新嘅进攻点,咁样曼联就有足够时间去缓冲下。

作者: cristiano1447    時間: 2008-8-6 09:05 AM

留多一年就当然最好呐,但是我睇CR都是反骨格噶呐(虽然我好中意距啊)
不宜MU真是要左果65~70M来买过其他人~MU今年既阵容厚度系未够既~
另外一样野就是CR既离去就正如楼主所讲既阵痛就实有噶呐,MU既进攻会变得缺少渗透性同埋两个边路既晤讲道理既侵略性
WR其实因为有CR系度为战术牺牲晤少,如果释放翻距既进攻,我个人觉得晤会有太大问题
哩个时候就睇下费SIR罗果旧钱买左D咩人,给予球队一D点样既元素了
作者: tshek    時間: 2008-8-6 09:57 AM

C7上季係時勢做英雄,究竟佢可唔可以英雄做時勢仲係未知之數
作者: 我系一督屎    時間: 2008-8-6 10:05 AM

睇完你篇野真系好多观点我都吾同意
碧咸走居然系曼联三年无夺标概主因,睇黎你真系好爱碧咸阿。但我就觉得以下几点先系果三年沉迷概主因
03-04赛季阿仙奴以不败登顶,睇怕就算宜家概c郎在阵中都好难撼动枪手优势。
04-06两个赛季费sir迷失左系排兵布阵上,4411系费sir一直系度演练概新打法,但系可惜队中班球员踢左442成10年,始终适应吾到新打法,导致成绩时好时坏。呢两季好多有素质概新球员加入丰富左前场概组合变化,费sir亦都因应排阵改变打法,上季甘好成绩个人觉得费sir先系主因,好多场临场调度令人拍案叫绝,呢个先系曼联重登榜首概主要原因
仲有个原因就系后防,03-04失35球、04-05失26球、05-06失34球、06-07失27球,而上季只失22球。以目前概后防配备可以话未来几年都好稳固,所以曼联都会系夺标大热。
一个健康,团结概俱乐部系吾会因为个别球员概离去而产生动荡概(主教练可能会)

作者: tok    時間: 2008-8-6 01:28 PM

原帖由 我系一督屎 於 2008-8-6 10:05 AM 發表
睇完你篇野真系好多观点我都吾同意
碧咸走居然系曼联三年无夺标概主因,睇黎你真系好爱碧咸阿。但我就觉得以下几点先系果三年沉迷概主因
03-04赛季阿仙奴以不败登顶,睇怕就算宜家概c郎在阵中都好难撼动枪手优势。
04-06 ...
正當大家係到講緊c7進攻點點點,無佢點點點時候:
屎兄講到最重要一點:防守!

舊年當然c7fit贏晒
但後防唔穩既話,c7點會甘放心上去攻

而其實舊年贏係反守為攻時既速度
1:唔守得好,點反守呢!
2:舊年和既幾場,係因為對手主守,拉唔開,入唔到波(甘自己唔係和就lose)
正如:brightcjy兄所講:
由于冇咗碧咸系右路嘅强大火力,佢哋对曼联发动进攻都肆无忌惮
甘就岩啦,無左c7佢地攻,朗尼+泰維C+nani D高速反攻咪就岩岩好用囉

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) Powered by Discuz! 7.0.0