標題: [食肆地點] 上賊船食小茶飯 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2011-6-9 06:20 AM     標題: 上賊船食小茶飯

上過賊船未?我啱啱坐過,斷估好多人同我一樣,淨係識搭地鐵、趁逼到連腳趾都望唔到嘅旺角行人專用區,你幾耐無望真過香港呀?賊船叫「張保仔」,仿香港傳統三帆古船設計,全木製、純人手搭建、全香港製造,僅此一艘,估計亦後無來者。5.39.217.77:88989 p# A& `3 o$ i" D

u3 g! x1 r& Z3 e2 w) n3 d5.39.217.77:8898賊船身價一千萬       
! c  S8 z) o. n+ s( g" W        & [6 L9 q8 ^9 a' s+ Y
■有無興趣坐一坐呢隻三帆賊船,吹吹海風?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) X  X! R  _1 U

! _% c7 k3 u4 Stvb now,tvbnow,bttvb對於坐艇,相信無人似船長華哥咁有經驗,祖上六代皆為香港漁民,坐船經驗超過四十年,「當中十年,講緊嘅係細路仔年代,我仲揸過大膽船㖭!」華哥笑言:「『張保仔』係艘仿香港特色帆船,珍貴在全人手搭建、全木製、全香港師傅製造,三支帆杆用原條杉木製,主龍骨用同船身等長嘅原木製造,圍欄等裝飾係柚木,五年前造價五百萬,家身價直標千萬。」下水五年,點解話佢後無來者?華哥表示:「由於環保條例,香港再唔能夠進口原條木材,想再起三帆都無木材。」原來香港造船師傅的工藝技術,冠絕東南亞:「簡單打個比喻,大陸、澳門造嘅木船,如果二手價係十萬,由香港師傅製造嘅同年資同等材質木船,一定實淨好多,開價起碼要貴多一倍。」船身結構仿照五六十年代港式蝦艇,船頭三分一部份似足古帆船,後半部為方便觀光遊覽,所以增建一層開放式包廂,如果百分百仿古的話,一定無家咁嘆囉。想落草做海賊王,唔使擇良辰吉日,每周七日,尖嘴公眾碼頭與中環 9號碼頭兩頭遊(下午時段$150,晚上時段$190,各 15分鐘),年中無休。另不同日子會加開三至五個小時特長下午航班,逢周一開往香港仔避風塘、逢周三開往長洲、逢周四開往大廟灣,逢周六或日開往赤柱市集,收費由$190至$380不等。不過講到最動人心魄,必選每晚 7:30pm至 7:45pm嘅幻彩詠香江時段($240),華哥話:「曾經有人用兩位$22,000高價,包船玩騎劫式求婚。」暫知有七單成功案例,未有人失過拖,「講你或者唔信,其實好多香港人都未睇過幻彩詠香江。」 5.39.217.77:88988 b* n" o* Y! W5 G, p. c
8 v1 y& O: l8 m

" Z, X. n. R6 Z9 o1 m1 ^■船長華哥:「航速比天星小輪仲要慢,遊船河一流。」
1 q. M" e: U# @2 p( w4 g
, r% J3 \! g( {" i" ltvb now,tvbnow,bttvb       
$ o" }( b. ~; R/ g" I8 ~  P$ ctvb now,tvbnow,bttvb■好似 Cowboy咁掟繩纜,家好少見喇。
( s- t- O% b; X( D0 F. ~# zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5.39.217.77:8898/ ?1 E6 E, @( v- C$ f

. H. Q/ }3 y! i& W6 k3 A( `5.39.217.77:8898■船身仿古度極高,保留放魚穫嘅魚艙,侍應功夫褲加紅腰帶,制服有啲海盜 Feel喎。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& Y, g# ^  L' f1 E  d

0 Y5 a2 i! G; ?! }- w5.39.217.77:8898        5.39.217.77:8898. n  Q0 K' n6 w! l

9 Z2 b% F1 Q# _5 n& L公仔箱論壇       
) s* W9 V6 P: k! W! @5.39.217.77:8898■所有木欄柵用柚木製,咪睇佢幼幼,我試過出力拉都唔爛。
0 a; p& Y+ x- I: b: l  l$ L* Ytvb now,tvbnow,bttvb7 Q0 y9 S6 U1 |. K1 y
        TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! D. w. h" q1 b% X
■船頭有仿藤椅畀你坐定定曬太陽,老外最愛 Item。
2 U* a+ ~$ G3 u8 J' l- p  x! Q公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb, Y% ~! X& N/ u1 X/ A* Q7 H9 \) [) i

; k% [" l- T  D# g3 t: L; q■仿藤織坐墊配巨型木凳,攤低乜都唔講,淨係齋望海景,已經嘆到爆。公仔箱論壇- y! ]' ~( z: l# Z

* d  T5 r1 t8 D5 V5.39.217.77:8898        tvb now,tvbnow,bttvb, x" I+ S. I2 Z5 b' ~* n. H& J6 I
■上層包廂玩開揚設計,唔會坐到逼逼狹狹,吹海風睇靚景啱晒數。
+ F, b+ p  @; ^, M0 S" B! @2 {公仔箱論壇
* m& `5 }) E3 E$ o3 M" l5.39.217.77:8898中式髮簪做酒籤
8 J4 q; J( w! J" W8 YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。        tvb now,tvbnow,bttvb& s1 u% G# j0 I, u$ V
咪睇船票好似幾貴,其實一上船即包一杯充滿中國古風嘅 Cocktail特飲,當中最有特色嘅係夜明珠,用紹興酒勁撞香檳汽酒,一入口腔酒香揮發,已經令人醉咗幾分,不過更高係以一粒話梅吊味,略略帶酸,易啲入喉,即係易啲醉囉。唔受得咁掯?可以揀鏡中花,用金巴利、菠蘿汁溝梳打水,杯面灑上玫瑰乾花瓣,聞落香香入口甜甜,意境清新。真係要挑戰賊船嘅,可以試杯中夕陽,用 Gin酒撞橙酒,再加橙汁及菠蘿汁溝色,入口辣辣開胃消暑氣,不過酒精度數必定高過一般紅白酒,女士們要小心。飲飲吓,過癮喎,忽然發現 Cocktail支酒籤好有中國特色,呢鋪真係海賊遇着木蘭花!原來酒籤由中式髮簪轉化而成。唔使偷偷摸摸喎,經理 Eric話:「好多女士都會忍唔住插咗上頭。」其實佢係此船隱藏級小禮物,戴埋落船都無人嘈,真係唔使面紅喎。 5.39.217.77:8898. S' ~) K1 K+ O# N
tvb now,tvbnow,bttvb# ]8 _9 y5 ?# M, ~1 K
        TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 [8 E! I. V$ _( v! w
■杯中夕陽$88
6 p8 m# @, U+ h4 a5 i! x- I4 O( R$ @( B. T; l. N8 [

7 z" G6 `7 |9 k' J  D& g5 atvb now,tvbnow,bttvb■鏡中花$68
3 o9 @- i! O* w* X$ Ztvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb, M1 T' N0 w1 w

0 t' Z9 R- y4 O! A( _■夜明珠$88tvb now,tvbnow,bttvb9 ^7 |: G& e& k+ q8 w

* R' q) P4 ~3 g$ O; XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。        公仔箱論壇+ Q# F& \# W1 @& j
■唔使怕醜喎,鍾意嘅,支酒籤帶埋落船都仲得。
& S' }& p5 w" a& b5.39.217.77:8898* t+ k: o$ f7 b  d7 P1 A
辣出孖膶腸
. q* P" {: _; u* o# N- T公仔箱論壇講明先,上得呢艘賊船,唔好寄望有鮑參翅肚之類豪食,食嘅只係小茶飯;所謂齋飲唔飽肚,嚟幾碟佐酒小食會開心好多囉。好味之最首選滷水花枝,新鮮原隻花枝用淡味滷水汁快速灼熟,有滷水鹹香,保留到花枝獨有鮮味,肉質好 Juicy,一客兩隻,有時貨源靚,一隻頂晒一碟,都咪話唔過癮!想食得有香港風味啲,咪錯過 N年前戲院門口嘅古董級烤烏賊,魷魚乾勁惹味,最正係辣椒豉油,辣味十足,魷魚燙口豉油辣嘴,食得辣嘅,可以加埋指天椒一齊入口,唔變《東成西就》朝偉哥對孖膶腸,你可以搵我算賬。大路啲,有鮮芋片薄切,焗成脆口薯片狀,幾粒鹽花吊味,簡單送酒已經一流,至於個中式雜錦點心籃,一般蝦餃、燒賣可以話老外至愛,不過我就略嫌唔夠喉,勉強頂得肚咁啦,堅肚餓者可以一食。
6 G. h& a" b8 t) S- U8 L. oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( Y* t6 k4 p" d) L6 R3 l& _tvb now,tvbnow,bttvb       
8 e2 L2 r' G. I& e- y/ B! g" A+ ta.滷花枝$108TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% C! S& `7 R) @/ N: X

. b" m5 X( k* u% L' itvb now,tvbnow,bttvb
0 F1 d- x8 H, {9 s' z/ X$ Fb.脆芋片$38
8 W3 J8 ]3 B9 ^  c- c8 g1 l5.39.217.77:8898
# X% p+ s! {* u; L  t: v1 S; T5.39.217.77:8898
& I# x+ ~, k; j- Wtvb now,tvbnow,bttvbc.中式雜錦點心籃$685.39.217.77:88983 V2 e' p  s. H1 @3 J
8 g9 d+ i5 {" E9 g6 H  p: Q& a

/ v1 N  C* o, D7 z, p7 [" V) Sd.烤烏賊$68
4 t7 ]4 D5 f3 c, V! ~& k8 c
( q) C/ J& x9 P& i, m$ L+ j+ p5.39.217.77:8898逢周六日平價試搭        TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 g0 K* p* y* M% e$ Z/ X% ^# m

/ y3 Z. ]1 q7 S3 M' b7 tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。下下嚿幾兩嚿水遊個船河真係幾肉赤,想平玩?可以周六、日到赤柱玩優惠試坐(成人$80,小童$40),由赤柱公眾碼頭出發, 40分鐘慢遊過淺水灣再返轉頭落船,不過酒水唔包,勝在可以玩吓!(航班時間: 2:00pm至 2:40pm/2:45pm至 3:25pm) TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ P1 W# H$ A2 T% D' D  `- M

, g" w* n, p: Utvb now,tvbnow,bttvb
/ a& \& K" @: w) t, [8 A5.39.217.77:8898

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) Powered by Discuz! 7.0.0