標題: 3隻烏龜的故事 [打印本頁]

作者: david460    時間: 2007-7-25 11:23 AM     標題: 3隻烏龜的故事

從前從前有三隻烏龜,分別係黑烏龜‧紅烏龜同藍烏龜....佢地係好朋友黎架。

因為佢地走得好慢,所以幾乎冇去過咩地方;但佢地決定要係有生之年去睇下 山上d景色。
於是佢地三隻烏龜就各自帶左一碗杯面,佢地用左十年時間,終於爬到山頂....

But....悲慘既事發生la...佢地竟然唔記得帶熱水喎
冇左熱騰騰既杯面..係唔係好掃興啊?
e個時候..啊黑烏龜就好勇敢站出黎就話:「我返屋企拎!」
紅烏龜同藍烏龜就話:「唔好啦!好遠架~!」
黑烏龜就話:「為左我地既友誼...我願意!!」
紅烏龜同藍烏龜就話:「黑兄..你實在太有義氣啦..我地一定會等你返黎先食杯面架!」
於是黑烏龜出左發啦~

十年..二十年..三十年過去啦..但係黑烏龜冇返黎....

於是藍烏龜同紅烏龜講:「我地都等左三十年囉,但係黑兄都冇返黎,不如我地食先好冇??」
紅烏龜就答:「唔得!我地講好左要一齊食架,你點可以背叛黑兄呢?」
藍烏龜就好羞愧咁講:「係我唔對...咁我地繼續等啦!」

又過左二十年..但係黑烏龜都冇返黎。佢地終於忍唔住啦..

藍烏龜就講:「我頂唔順啦..死黑兄..佢自己一定係屋企食完就懶得返黎,我要食先啊!」
紅烏龜又講:「我睇錯左佢啦..我都要食!!」
就當佢地掀開杯蓋個時......
黑烏龜就係樹走出黎,就好嬲咁講:「又話好朋友,我就知道你地兩個會背叛我,我係e度等左五十年啦!」

作者: shineboy09    時間: 2007-7-25 02:02 PM

呢只龜龜真傻。。
我都冇眼睇
呵呵
作者: chihoq    時間: 2007-7-25 04:28 PM

ho no,让人郁闷的龟龟,猜嫉心好重啊
作者: ztpandwzf    時間: 2007-7-25 04:49 PM

:014: 谢谢分享
作者: ivyivyivy    時間: 2007-7-25 11:28 PM

haha, stupid tortoise
作者: iquitos    時間: 2007-7-26 12:16 AM     標題: thank you!

谢谢分享
作者: 224499986    時間: 2007-7-26 01:07 AM

hahahahahaha
作者: scslam14    時間: 2007-8-12 02:26 PM

Great laugh !!! Thank you so much for sharing !!! Very nice !!!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.77:8898/) Powered by Discuz! 7.0.0