返回列表 回復 發帖
今次劇集學了不少術語...
* R) _% a+ x- _- k% ~5.39.217.77:8898期待lam兄的懲教通通都識...再學下嘢
今次劇集學了不少術語...
( \2 N; `. A! i2 T) r% k  ]" k# G公仔箱論壇期待lam兄的懲教通通都識...再學下嘢公仔箱論壇% ^* [' X, p2 ]' M& E' E
timmaxsing 發表於 2014-10-13 03:28 PM
5.39.217.77:8898: h* [/ l1 ~0 ?! O1 @9 {

0 E; M/ ~& h6 a+ N5.39.217.77:8898哈哈,呢種術語早在30年前晌學校講要見家長架,中學時期我分別比幾個老師圍過,有啲係惡死到問都唔問就斷定我乜嘢添,由以當時我幾反叛同成日駁咀駁舌,短短兩年間(中一至中二)晌當時老師心目中係壞學生,幸好教中文個老師同當時訓導主任明白,我唔壞,只係好奇心太重,接觸的人太雜而起,仲覺得我幾有天份,只係無心機讀書,成日想教好我,排除眾議咁成日罰我留堂教我呢樣果樣,當時,老師罰留堂係由全日校三點半放學後一直陪住我地到六點,做晒功課再做佢地罰的閱讀理解及寫報告,佢地要無錢OT陪住我地,有時仲買埋嘢食汽水比我地,呢個恩,我中二之後輟學無再讀,睇怕今世都還唔返比佢地囉。
☆★☆睇劇同步討論樂趣多,齊齊追劇回覆笑呵呵→☆★☆
今次劇集學了不少術語...tvb now,tvbnow,bttvb7 U1 U  q2 G& B
期待lam兄的懲教通通都識...再學下嘢
8 G  J! q4 L9 B7 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。timmaxsing 發表於 2014-10-13 03:28 PM
! o9 }6 J2 N, _
有啲仲得意,但唔方便出街。
5 M9 M. @- _4 c5.39.217.77:8898
: {. _- U1 h! T哈哈,呢種術語早在30年前晌學校講要見家長架,中學時期我分別比幾個老師圍過,有啲係惡死到問都唔問就斷定我乜嘢添,由以當時我幾反叛同成日駁咀駁舌,短短兩年間(中一至中二)晌當時老師心目中係壞學生,幸好教中文個老 ...公仔箱論壇* P' d. H7 t. i) h3 Q
金田Sam 發表於 2014-10-13 03:36 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% Z# D6 T0 g8 C1 R/ o
你講得啱,以前教過一間飛仔私校,我都罰過一個F3生,佢用「複灼」恐嚇同學囉,事後佢啲friends轉為恐嚇我添。5.39.217.77:8898% u1 K& ~4 @( N# c1 `' V
監獄常用術語篇( 3之3)答案, 獎金已派岀。
- e0 c8 p! W3 X" [公仔箱論壇「打雀」:吸煙 ) E, [; ?& ~1 e& e* B5 l
「簡」:一個刑期
- K( ]% S5 u: \! V; N' r' A「點檔」:意即整色整水 tvb now,tvbnow,bttvb/ u- k: T6 u7 r: v0 M/ u
「大巴」:指判十年以上刑期的囚犯 tvb now,tvbnow,bttvb# u' K+ f# F/ ]) x9 t5 p
公仔箱論壇, n: b3 c3 `/ J3 @4 O+ m
由於近日論壇運作離奇地慢,獎金派出時間大受影響,敬請原諒呀各位網友,嗚嗚......
5 O* S' y7 k1 M' b你講得啱,以前教過一間飛仔私校,我都罰過一個F3生,佢用「複灼」恐嚇同學囉,事後佢啲friends轉為恐嚇我添。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 Q2 F3 c7 L+ f+ ]

/ b/ H7 M+ Z  Y" mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2014-10-13 04:10 PM
公仔箱論壇3 {3 h0 d! R2 S

1 q2 i2 B/ |0 m% K7 D5.39.217.77:8898[複灼]相信宜家任何人都知道點解,對呢啲背語我係一知半解,所估的未必係事實全部,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 L# s) w- [. Y8 v* i
21歲後我己經有脫離到同呢種人為伍的機會,由徒置區搬去某Y型屋村,好多再無聯絡。
4 }1 ^1 }+ F. v, X& W- w* v+ Z公仔箱論壇所以如果我有估錯咗的地方,不妨指正我,畢竟我真係無加入過黑社會,只係道聽途說。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) O* K% t- X+ D8 p9 J

- `+ E) ~7 X7 Q( Q7 _3 Otvb now,tvbnow,bttvb嗯,對登入呢區覺得幾慢,我成個月前己有呢種感覺,最初係查自己電腦有冇中毒,
+ V4 u) g2 Z+ uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。確定無之後,再嘗試其他討論區,發覺運行自如,咁,希望呢個慢的現像好快正常返。
今次[再戰明天]同上套[使徒行者],大家的討論反應真係爭得太遠...
+ M7 Y* s# u  c7 V- b. u5.39.217.77:8898
% A' n, C$ B' @2 \呢套頭幾集編排搞成咁,寫到不倫不類,又係借監獄為名,實則大搞忘年戀,  K9 q, R: _' i; a
[衝上雲霄二]時將飛機的機組人員全寫談情說愛及大賣防水相機植入廣告,公仔箱論壇3 c# d+ N/ i8 ^3 O: i
今套變得想講談情拍拖係不分年紀輩份,一味就手,吳啓華唔知係咪咁等錢使,
9 q7 V6 R; f! z$ x1 \tvb now,tvbnow,bttvb呢個角色都接? 除子珊就無所謂,眼捷毛高踭鞋花恒粧套套如一都唔知幾過癮..$ |. ?/ u$ m" ]0 r- @1 g/ z3 f
, c: U1 o# ?$ i! x5 G* {( x4 ^
真正監獄困住的係囚犯,一截一截零零碎碎,危險成日犯事囚犯獨立囚禁這是常識,公仔箱論壇! L8 |6 z5 y5 ]! `
以監房果種獨立性,根本點惡都惡唔出咩樣,戲中惡人來來去去得豹哥一人,
7 s9 a" P  `0 X  L8 ?* T5.39.217.77:8898獨立房有咁多間,困一個囚犯幾年都唔成問題,片頭又製造懶緊張情節,
9 _& ^( k: L  Ttvb now,tvbnow,bttvb一年後豹哥作反,你地唔搵理由咁一直困住佢,邊度會有事發生....?5 b7 _( T# }) W! u/ F
播咗呢幾集睇,係呢班獄警自己欏嚟衰,其餘犯人講啲唔講啲,無個到肉,
4 m6 P: n% m9 [* \( {5 c$ @) ?0 N, STVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。反而成日描寫徐子珊同吳啓華,朱千雪同黃德斌點走埋一齊就集集都一大堆...
5 D5 V2 G6 ]$ ?  S+ j
5 b- F( ?% {# S, V+ H  T) s
& h, j# g3 h& V3 P! B5 S/ D0 V一套爛劇的膠狀物體越來越多,成為爛劇指日可待....(真係諗過呢個都唔回)
) ?& D4 j1 N" A+ y' y1 }' N. C
有啲仲得意,但唔方便出街。
- k4 L7 M5 l/ |$ J/ D% d1 ileekwoklam 發表於 2014-10-13 03:58 PM
公仔箱論壇0 J  b* V9 I3 _
  r; ]9 z$ D$ o# B9 p* |1 ~
嘿嘿,LamLam唔方便講,不如我講吓講慣聽慣的簡單嘢..
4 Y# L: u7 }& x# x3 d7 u5 Q, o2 X, b8 b+ A
黑社會背語,宜家擴散到變成好多普通人日常慣常的用語,( k, b/ k, u* w/ t) z5 o9 P
果種背語講白啲係將好多動詞改咗,將名詞以其他形式表達,
5 \9 ^3 B% v0 O! T  ^$ J' H& N/ ~tvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" [8 N2 J* O* b
動詞:
# y8 V* Y) O" S5.39.217.77:8898踩線-好多人宜家都明係[預先探路]咁解,5.39.217.77:8898: N2 J" i7 [$ A; R* L% ?# O
踩人=鬧交方式,針對人地醜化公仔箱論壇9 h" r* {/ s) n% G& X2 \. f
爆格-入屋偷嘢..爆=衝入 闖入 [格]地方,屋公仔箱論壇- y  ^9 k- v7 P- g9 H$ ~  u
爆缸-流血,傷口爆咗,無論傷口大細都算
4 F' J, i* q7 M7 N2 m/ |. l; G) [tvb now,tvbnow,bttvb爆馬監-開房,搵公寓暫住的地方,
" r* R: f$ P7 \, ?3 T1 S衰咗-比人捉到犯法或違規要受罰
) A& j' a. N; @- }0 U0 D# ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。黃咗-事件比人知道: o. a9 G7 e3 `7 I
瘀咗-出醜,出洋相& k% u. r! k3 M/ A
打印-同個女仔初次性行為
9 x5 \% D# H3 g& o* ]公仔箱論壇著草=走佬,逃避責任
6 x) L; {& K0 ]! K冧友=殺人 引伸[冧檔] 公仔箱論壇  y  F# }0 c: h' g
蒲頭=出現 引伸[蒲面] [出嚟蒲] [去開邊度蒲]
5 T: H6 n9 O; B) D3 g曬馬=展示自己人數目  [曬]=展示5.39.217.77:8898' v! ^/ a6 K* \# A4 m: G
起飛腳=背叛行為,賺取利益佔便宜後離開4 L- l' R0 i0 f$ p
撈邊瓣=做甚麼行業 [撈粗嘢]執到好處 [撈過界]...
4 Q1 e5 Y  F% u& Y" R- J- F5.39.217.77:8898咬嘢-食飯   引伸[咬長糧] [咬米] [咬牙耳] [咬老軟]..
+ ]: [. l- V. f: f  d0 M# E+ W: t5 c  ]5 s* [4 E
名詞:
# x$ `% F( O# j$ Rtvb now,tvbnow,bttvb老表=同個格屎的同門5.39.217.77:8898. J! Y- u8 }0 k& k) A2 v
格屎=同一個社團的同門" m; }" E% r+ I3 Q) W
社團=黑社會組織
- V$ {2 Y5 c: W條仔=男朋友TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% `& W* D8 t# M7 V) D0 f" Z2 p
條女=女朋友公仔箱論壇# }+ S& C+ Q4 x  W9 T
天牌=老豆
( |% }/ j$ a# ^) O5.39.217.77:8898地牌=阿媽
/ `- I* V8 Z1 T% ]/ }3 S海鮮檔=日日轉換的檔口
8 V* @$ z2 O" M6 ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。臭格=警方拘留所
8 |0 a9 g% O7 p7 T: j; u2 v公仔箱論壇
* y- n5 D+ a, z7 K形容詞
+ q, P/ x" q" l" R- @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。堅= 真?' I  A) f0 w0 c9 s! I# y5 J7 u
流= 假?
9 T$ U' h: K  P' B公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb- z: u! P8 F6 U; t
以上的字句,日常係唔係己經聽慣晒?/ @) n8 g: D  v( L& O4 P
但可以講,三十年前如果你唔係黑社會,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 `& L2 X5 |8 i- n+ q
或者自恃可以應付被人誤會或有自保能力時,- w/ C. a' @) O) ?( k
好多人就算知道意思都唔會隨便咁用嚟講笑,tvb now,tvbnow,bttvb/ A; p$ P/ V8 @% F% e
因為,可大可少...今時今日,思想開通咗好多,tvb now,tvbnow,bttvb3 e- g- q3 }# V& H' u4 l6 S+ z* E
黑社會? 由屋村頑童自組的或者幾麻煩,tvb now,tvbnow,bttvb& Y7 B: P" X% A
人大咗要搵食時,黑社會都要撈正行。5.39.217.77:8898$ }( F5 e' `0 m, [: K4 r$ y5 b3 h
楂小巴的好多係好背境的人仕,黎耀祥呢種,絕無僅有了。tvb now,tvbnow,bttvb' ^2 x' g( H; W" G

, z. w# y+ E% h9 F公仔箱論壇.... 有錯請指正,不喜勿插。

評分次數

• timmaxsing

公仔箱論壇' n. o7 O* f6 t% N7 I$ R' l
tvb now,tvbnow,bttvb; u; u! W. [0 U) W$ `
嘿嘿,LamLam唔方便講,不如我講吓講慣聽慣的簡單嘢..公仔箱論壇6 B8 V4 b! L' I
公仔箱論壇( N9 K* r) r9 l3 o# ~
黑社會背語,宜家擴散到變成好多普通人日常慣常的用語,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ v: D. p0 X  g8 r0 @* [, M
果種背語講白啲係將好多動詞改咗,將名詞以其他形式表達,
4 O8 o  ^8 r5 l2 w# x$ F8 Z4 z+ }# mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' u7 a: S8 C) ~8 _$ _- oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。動詞:
5 |4 n& h- k- W. |( W$ e踩線-好多人宜家都明係[預先探路] ...
/ d5 I) {: v3 l* j% S' I5 y金田Sam 發表於 2014-10-14 12:58 PM
4 N' H9 e4 X% C9 y: u6 E3 z) |8 d5.39.217.77:8898公仔箱論壇& k( i5 ?- ^$ ]3 z7 n. u* X! X
多謝金田Sam補充資料.
7 ^" u/ C1 d" H( y' l% |% F5.39.217.77:8898
) ~( k9 T' f3 t0 v+ ~多謝金田Sam補充資料.5.39.217.77:8898/ Z' K9 U& [. [* F7 ^
leekwoklam 發表於 2014-10-14 03:55 PM
5.39.217.77:88986 h' p( }1 d% B2 S6 h
tvb now,tvbnow,bttvb8 s( k6 N; W+ v; B# a( g2 v) k
以上言詞我在讀中一時己經識講同識運用,以前覺得好得意,同學仔中識的唔多,
' u' o& c; w( R, X% h' V公仔箱論壇搞到沾沾自喜,以為自己識好多嘢,又懶係再改良將啲形容詞同動詞誇大嚟表達,5.39.217.77:8898/ L" g1 h3 ^6 L& U

" h* u' g6 C' @, a$ WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。講嘢唔好行雷大聲劈埋嚟,你就嚟射穿我耳膜,唔好成舊佛咁棟晌度,紥到咁恆做咩,6 p* s+ {; d4 [$ c
你抄功課咋,唔好好似耕田咁枱都比你鋤爛,透氣唔好誇到好似跑完十層樓咁,- d! R  h5 J; P$ A; U6 _: k
你知唔知你呼吸噴出嚟啲氣宜家吹郁咗我呀?

3 ^+ [$ w5 ]" v1 Q" g2 b( q  @5.39.217.77:8898
0 f0 l6 ?6 f# X! q2 F' l7 O7 C  F9 x$ }9 |5.39.217.77:8898誇張的表達方式引到好多女同學都笑,稍為駁到咀的同學仔,我就用以上句子回應,
: h9 y3 H" @1 R! S: Y2 w幾天下無敵? 係比老師們聽到之後捉入教員室訓話.....谷鬼氣。
+ D6 _* \) J8 Q6 A( ^# J. ?8 z1 D公仔箱論壇公仔箱論壇7 i" V6 H( @  b. V2 q! \/ i. ]% I
..
又係喎.. 好似哈利波特好啲喎.. 起碼=笑吖
監獄常用術語篇( 3之3)答案, 獎金已派岀。tvb now,tvbnow,bttvb8 H8 l8 @3 F1 k7 Y* A- D
「打雀」:吸煙
# J) B' b& f/ Y# N4 u5.39.217.77:8898「簡」:一個刑期$ F! r3 V6 g" x
「點檔」:意即整色整水
& Z' m. k8 R" O% ]tvb now,tvbnow,bttvb「大巴」:指判十年以上刑期的囚犯 5.39.217.77:88987 E! [- N5 D, S8 b& T9 K' E5 |' U
公仔箱論壇9 q. |* j" A0 q; T
由於近日論壇運作離奇地慢,獎金派出時間大受影響,敬請原諒呀各位網友, ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  t9 S* c$ V. y5 }- d
leekwoklam 發表於 2014-10-13 04:56 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 f, G/ {% D$ G/ N6 o
/ l" X6 u4 \: B0 e6 S0 q5 L- v
多謝晒
7 Q* p$ H( B$ u. h5 u7 Y2 o
公仔箱論壇0 H5 K6 o9 w% N2 T
哈哈,呢種術語早在30年前晌學校講要見家長架,中學時期我分別比幾個老師圍過,有啲係惡死到問都唔問就斷定我乜嘢添,由以當時我幾反叛同成日駁咀駁舌,短短兩年間(中一至中二)晌當時老師心目中係壞學生,幸好教中文個老 ...tvb now,tvbnow,bttvb5 V; |$ W! i. Q* m
金田Sam 發表於 2014-10-13 03:36 PM
# \7 ~) C- k2 K& O8 s$ R
+ o  x6 t0 N  y+ l7 H, y' m8 ~
嘩.. 依家仲有無呢種老師呀?? 快啲介紹我識!
tvb now,tvbnow,bttvb4 d6 ?# X; s& B; y: p8 j

+ ~& p; {. g" s% t6 y* qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。嘿嘿,LamLam唔方便講,不如我講吓講慣聽慣的簡單嘢..公仔箱論壇" |+ z- s  K( q+ }

2 X) @% ~& ~( U' B1 }7 Z% @. a黑社會背語,宜家擴散到變成好多普通人日常慣常的用語,
9 o) m1 m% s: p3 Z' }2 `! ~公仔箱論壇果種背語講白啲係將好多動詞改咗,將名詞以其他形式表達,
5 L+ Z5 M! u" r  K0 _. _3 c5.39.217.77:88985.39.217.77:8898: G  Q9 V: Q- h5 x7 m
動詞:
4 ?  H' @5 v  G7 I! k. j* v踩線-好多人宜家都明係[預先探路] ...
' i0 h+ O; p2 `+ Z% _) ]5.39.217.77:8898金田Sam 發表於 2014-10-14 12:58 PM
1 c4 l) p* J/ ^7 D/ j6 n& M1 ]7 ]" Z  f; V" o- e5 c
咁我咪變咗黑社會啲人囉.. 我成日講你post出嚟啲講法架
tvb now,tvbnow,bttvb- v1 W4 U7 _; N/ I# R2 b

* N; _8 m' p; o* w: ^3 w7 ltvb now,tvbnow,bttvb咁我咪變咗黑社會啲人囉.. 我成日講你post出嚟啲講法架
! T0 U6 x. C7 G( K大文細佬 發表於 2014-10-15 02:38 AM
tvb now,tvbnow,bttvb8 h2 ?$ w2 |5 Q' u8 S; g
tvb now,tvbnow,bttvb- l3 }+ U( \' z& `: w) ^# X$ P2 e- ~
30年前,好多普通人係唔知呢啲黑社會份子講緊乜嘢,術語無咁流行,
6 L5 |. a  W9 ~7 ?) rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。當然總有啲人知道,但正常的正當人家唔會講,黑社會對普通人係求財,公仔箱論壇- T. `: c- F( E, ]
但對懷疑敵對派係人馬,係求自保或者地盤勢力,係唔係都爭得好緊要,
1 S6 t8 M0 d( r, j你講咗幾句比佢地聽到,佢地就總會搵機會挾埋你一邊問長問短,) Z% A9 G7 {# e" r5 U( p0 ~
以當時好多傻仔識得幾句周圍講,引起呢啲黑社會圍毆的例子多不勝數,
$ P$ R2 h7 P! y; V4 Ftvb now,tvbnow,bttvb我? 我自細朋友多,而且對付同差唔多年紀的細路打架我卓卓有餘,* V, @9 M$ T9 O6 \; K2 Q
當時我的對白:[我係無跟人呀,我又係識講識聽你地啲話吖,點? 想隻揪嗎?]
% Y8 H5 Y/ @( E+ ]& c5.39.217.77:8898
  \" m' p* b: Y# M9 w, L' @+ O公仔箱論壇哈~ 當時係窮,但窮得好過癮...