用料tvb now,tvbnow,bttvb3 X8 \6 }4 ^! f9 u/ Z* _6 M+ e) K
冬菇 - 20隻6 \& |; C% _* b8 b! Z% e7 `. s; s: w4 R5 ^
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調味# v O& Y1 u: t# l* `/ I2 M
蠔油 - 適量
# P) b( A/ V3 P/ Y3 D6 j片糖 - 1/3片, j- M0 f2 j# }* F
酒 - 少許' e6 X" a y G" g. j3 L
薑 - 兩片
( T8 H- h/ S( a! A; P7 p* D6 c5.39.217.77鹽 - 少許tvb now,tvbnow,bttvb, h: q2 U/ c& A* {
5.39.217.77 |0 R: O7 k9 k" z, Y
茨( t+ w# p& d. u
生粉, 水 - 各少許tvb now,tvbnow,bttvb" P* T; n# @/ @: y2 w
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製法tvb now,tvbnow,bttvb/ h: `! Y+ X) {" e& o
1. 冬菇洗淨, 浸軟去蒂, 揸乾水, 浸冬菇水留起, 備用.
/ Q1 `+ K: Z" N公仔箱論壇2. 燒紅鑊, 加油, 爆薑, 加冬菇, 爆香, 贊酒.
* q6 C# v% B! D4 ^公仔箱論壇3. 加冬菇水至蓋過冬菇, 加片糖, 調至中火.
) ^$ s+ v8 B- T2 P4 T1 n2 ^4. 水滾加蠔油, 熄火局.
4 Y" v3 X0 r' C/ t8 \% C- H5. 開中火至水滾, 加鹽, 埋茨, 完成. |